
עיצוב העוגה הזו נהגה ב״ימי קורונה״. לרגל חגיגות יום הולדתי שחל במהלך הסגר, התפנקתי ופינקתי את בני המשפחה הגרעינית בעוגה האהובה על כולנו – עוגת גבינה אפויה קלאסית עם שכבה דקה, לבנה ובוהקת של שמנת חמוצה שעורבבה עם סוכר.
אני מתה על עוגות גבינה מכל סוג וצורה, אבל כשמדובר בעוגת גבינה אפויה קלאסית,
כבר למעלה מעשור אני מכינה את העוגה הזו, על פי מתכון של רביבה אפל. המתכון כל כך מושלם, כך שבכל פעם שאני מנסה מתכון אחר, התוצר המתקבל פחות טוב. אני חוזרת שוב ושוב למתכון הזה כלשונו. הרשיתי לעצמי בדחילו ורחימו להכניס שינוי למתכון: לזסט הלימון אני מוסיפה גם זסט ליים, שמגוון את הטעם ומנקד את הבצק בנמשים ירקרקים וחינניים.
השנה, בזכות הנסיבות המיוחדות ובגלל העובדה שבחוץ ״השתולל״ אביב מטורף (שבא בעקבות חורף גשום במיוחד) בעוד אזרחי המדינה (והעולם) יושבים מסוגרים בבתי ונשמרים מהקורונה, החלטתי להכניס את האביב הביתה, אל חגיגת יום ההולדת שלי.
שיטת העיצוב הזו של קריצת עיטורים בצורת פרחים משארית הבצק (בה השתמשתי בעבר גם בעיצוב עוגת המספרים לפסח וגם בעוגת המספרים לשבועות) היא לא רק יפה, היא גם חסכונית וגם אקולוגית.
איך אני יודעת שהאביב היה כל כך מדהים? אני גרה בסביבה כפרית ומיציתי את ״מרחב האיוורור״ שהותר על ידי משרד הבריאות, עד תום. הפריחה השנה היתה באמת יפהפיה.
ללא גלוטן – כמובן, ולא מורגש שום הבדל מהגירסה הגלוטנית, כפי שחזרו ואישרו בפניי הנסיינים שטעמו את העוגה לאורך השנים.
אפשר לגשת לעבודה.
קלתית בצק פריך
משתמשים ברינג בעל דפנות גבוהות, בגובה של 5 ס״מ לפחות. הכמויות מתאימות לרינג בקוטר של 20-22 ס״מ. במקרה הזה השתמשתי ברינג בקוטר 18 ס״מ ובגובה 6 ס״מ, נשארה לי מעט בלילת גבינה, אז אפיתי אותה בנפרד בשני כלי סופלה עגולים.
המצרכים:
- 200 גר׳ קמח (לגירסה ללא גלוטן – קמח תמי כתום)
- 50 גר׳ אבקת שקדים
- 50 גר׳ אבקת סוכר
- 140 גר׳ חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנטנות
- 2/3 ביצה טרופה
- 1/2 כפית מחית וניל
- קליפה מגוררת מליים בינוני
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר המצוייד בוו גיטרה מערבבים קמח, אבקת שקדים, אבקת סוכר וקליפת ליים, עד לאיחוד.
מוסיפים את החמאה הקרה והווניל ומעבדים עד לקבלת פירורים דקים (מרקם של קוסקוס).
מוסיפים את הביצה ומעבדים רק עד להתגבשות הבצק (נזהרים מאד מעיבוד יתר, על מנת שלא יתפתח גלוטן בבצק, מה שיהפוך אותו לקשה).
מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים את הבצק לעובי של כ- 7 מ״מ בין 2 ניירות אפייה, או בין 2 גליונות ניילון שיוצרים משקית עבה וגדולה במיוחד. מרדדים מראש חלק אחד בצורה ריבועית (שתתאים לקריצת בסיס הקלתית) וחלק שני בצורה צרה וארוכה שתתאים לקריצת הדפנות. מקררים כשעה.
מצמידים את הבצק לרינג באופן הבא: מחתיכת הבצק הצרה חותכים רצועת (או 2 רצועות) בצק באורך כולל של 57 ס״מ ובגובה של 6 ס״מ ליצירת דופן התבנית. את הבצק הריבועי מניחים על תבנית שרופדה בנייר אפייה, מניחים את הרינג וקורצים בעזרתו את תחתית הקלתית. מצמידים את רצועת הבצק לדופן הרינג ובעזרת האצבעות מהדקים ומדביקים אותה היטב לתחתית. בעזרת סכין ובתנועות מהירות כלפי חוץ חותכים את שאריות הבצק שחורגות מעל הדפנות. כך מתקבלת קלתית מדוייקת מאד. בשלב הזה ניתן להקפיא או לקרר את הבצק כרבע שעה לפני הכנסתו לתנור.
מחממים תנור ל- 160 מעלות.
מצפים את הקלתית בנייר אפייה. אם רוצים להיות ממש מדוייקים – גוזרים עיגול בגודל התחתית ורצועת נייר לדופן, אם רוצים לחסוך בעבודה – פשוט מניחים נייר אפייה על הבצק.
ממלאים באורז/חומוס/שעועית ואופים 15 דקות.
מוציאים מהתנור ומקררים. בזהירות רבה מוציאים את הקטניות מהקלתית ומקלפים את נייר האפייה. מחזירים לאפייה נוספת של 10 דקות עד להזהבה קלה מאד של הבצק (הבצק יחזור לאפייה נוספת עם המלית).
מיתרת הבצק קורצים פרחים (או כל צורה אחרת) בעזרת קורצנים.
אופים כ- 10 דקות בתנור עד להשחמה הרצוייה (במקרה שלי התקבלו 2 גוונים, את הבהיר פיזרתי על העוגה ואת הכהה הדבקתי לקלתית).
מקררים ושומרים בצד.
הערה חשובה – לאחר האפייה מורידים את טמפרטורת התנור ל- 100 מעלות.
הפטנט שלי לזירוז הורדת הטמפרטורה – משאירים את דלת התנור פתוחה, בעזרת מגבת (על מנת להמנע מכוויה) לוחצים את הקפיץ שאחראי לסגירת הדלת. הלחיצה על הקפיץ גורמת למאוורר שבתנור להתחיל לעבור, והטרמוסטט דואג להורדת הטמפרטורה.
מלית גבינה
המצרכים:
- 500 גר׳ גבינה לבנה 9%
- 300 גר׳ שמנת חמוצה (15% שומן לפחות, אפשר גם יותר)
- 120 גר׳ סוכר
- 2 חלמונים בגודל L
- 60 גר׳ קמח (לגירסה ללא גלוטן קמח תמי כתום)
- קליפה מגוררת מלימון וליים גדולים
- חצי כפית מחית וניל
- מיץ מלימון גדול
- 2 חלבונים
- 30 גר׳ סוכר
- 30 גר׳ צימוקים + 3 כפות קמח או קורנפלור
- גביע שמנת חמוצה (15% שומן לפחות, אפשר גם יותר)
- 2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
מערבבים את הצימוקים ושלוש כפות הקמח/קורנפלור בקערה. מסננים את יתרת האבקה מהצימוקים ושומרים בצד.
בקערה גדולה טורפים גבינה, שמנת, סוכר, חלמונים, קמח, וניל וקליפות הלימון והליים. מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לטרוף עד לקבלת בלילה חלקה לחלוטין.
בקערת המיקסר מקציפים את החלבונים עם יתרת הסוכר (30 גר׳) לקצף יציב – מקציפים את החלבונים תחילה, עד לקבלת קצף לבן, ואז מוסיפים את הסוכר בזרם דק.
מקפלים בעדינות את קצף החלבונים לבלילת הגבינה, מוסיפים את הצימוקים.
יוצקים לתוך קלתית הבצק.
אופים כשעה וחצי בחום של 100 מעלות, עד שפני העוגה מתייצבים, אך נשארים לבנים (לא מאפשרים לעוגה להזהיב).
לקראת סיום האפייה מכינים את ציפוי השמנת – מערבבים את השמנת עם 2 כפות סוכר, עד להמסה מלאה של הסוכר.
יוצקים את השמנת על פני העוגה ואופים 2-3 דקות נוספות.
מוציאים מהתנור ומקררים רק עד שהציפוי חמים ועדיין לא התייצב לגמרי.
מניחים עליו את פרחי הבצק בצורה דקורטיבית.
במידה ורוצים לקשט גם את הקלתית בפרחים, מכינים מעט קרמל בסיר קטנטן ומשתמשים בו להצמדת פרחי הבצק לקלתית. אם רוצים להשתמש בשוקולד לבן מומס לצורך הדבקת הפרחים לקלתית, יש להמתין עד להתקררות מלאה של העוגה. בכל מקרה, אני מעדיפה להשתמש בקרמל שמהווה דבק יותר חזק ובטוח.
אוהבים עוגות גבינה מסוגים שונים? מוזמנים להציץ במקבץ עוגות הגבינה שלי.

מחפשים מתכונים והשראה נוספים לחג שבועות הבא עלינו לטובה? מוזמנים להציץ במקבצי המתכונים הנוספים לשבועות: ״מאפי רושם מלוחים״, ״על תקן לחם״, ״קינוחים ברוח החג״ ו״מנות בראנץ׳״.
הכנתם עוגת גבינה מהבלוג? עיצבתם אותה בצורה מיוחדת? מוזמנים להשוויץ בדף הפייסבוק של ניחוח לישה או בקבוצה שלי – ״טעים״. מוזמנים גם להעלות תמונות ולתייג את חשבון האינסטגרם שלי, במידה ותעלו סטורי עם תיוג של ניחוח לישה, מבטיחה לתייג בחזרה.

השאר תגובה